Yasal Kürtaj Süresi
Yasal Kürtaj Süresi
Ülkemizde kürtaj yasal olarak yapılan bir işlemdir. 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 No’lu Nüfus Planlaması Yasası ile birlikte kürtaj üzerindeki yasal kısıtlama kaldırılmıştır. 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteğe bağlı olarak tıbbi kürtaj ile sonlandırılması yasal kürtaj süresi olarak belirlenmiştir.
Kürtaj işlemini yaptıracak kişi evli ise kürtaj olması için eş onayı gerekmektedir. Evli değil ise kendi rızası yeterlidir. Kişi 15-18 yaş arasında ise ebeveyn onayı ile kürtaj yapılabilir. 15 yaş altında durumdaysa adli mercilere bildirilmek zorundadır.
Eğer gebelik sürecinde bebekte anomali saptanırsa veya mevcut gebeliğin devamı annenin yaşamını tehdit oluşturan engel var ise 3 hekim imzalı heyet raporu ile kürtaj yapılabilir. Böyle durumlarda kürtaj süresi 10 haftayı geçebilir.
En Erken Kürtaj Süresi
Kürtaj 10. haftaya kadar yapılmaktadır ve kürtaj olmak için 9 ya da 10. haftayı beklemek doğru değildir. Gebelik haftası ilerledikçe yapılacak olan kürtajın komplikasyonları ve riskleri de artar.
Kürtaj en erken 5 haftalık gebeliklere yapılmaktadır. 3 ve 4. haftalık gebeliklere yapılan kürtaj da fetal yapı tam gözükmeyeceği için gebeliğin sonlanmama ihtimali olabilir. Ayrıca 5. hafta öncesinde yapılacak kürtajın kanama komplikasyonu diğer haftalara göre oldukça yüksektir. Bu sebeplerden dolayı 3 ve 4 haftalık bir gebelik tespit edildiğinde kürtaj olunacak ise 5-6. haftaları beklemek daha doğru olacaktır.
İstenmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi 5-10 haftalar arasında yapılabilir. Ancak önerdiğimiz kürtaj haftası 5-6 haftalık gebeliklerdir. Bu dönemde yapılan kürtajın riskleri daha az, işlem faydası daha yüksek ve güvenliği daha fazladır.