Kürtaj Günah mı?

Kürtaj günah mıdır, veya doğum kontrol günah mı? Soruları uzun yıllardır cevap arayanların tereddütte kaldığı sorulardan birisidir. Bu konuyla ilgili bir çok fikir ve yorum çevrenizden duyarsınız.

Kürtaj anne rahmine düşen ceninin uygun yöntemlerle alınarak gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Doğum kontrol sistemi ise, gebe kalmadan sperm ve yumurtanın birleşmesini önleme yöntemidir. Sperm ile yumurtanın birleşmesinden sonra gebeliğin devamının engellerken, kürtaj ise sperm ile yumurtanın birleşmesine müsaade etmeyerek gebeliğin engellenmesidir. Doğum kontrol yöntemlerinin genel olarak caiz olduğu bilinmektedir.

Kürtaj caiz midir?

Kürtaj caiz midir? sorusuda bazı köşe yazarlarından alıntı alarak yardımcı olalım. Bazı fıkihlera göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fıkıhlara göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fıkıhlara göre 120 günden sonraki kürtajların haram olduğu bildirilmiştir. Dini açıdan insan sağlığını koruma ve kurtarmak için yapılan bu müdahale caiz olarak bildirilmektedir. Ülkemizde yasal sınır 10 haftadır. 10 hafta üstü kürtaj ise zorunlu sağlık sorunları dışında yapılamaz.

Kürtaj özellikle ülkemizde sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı zorunlu durumlarda yapılmaktadır. Bazen de bebek anne karnında öldüğü için mutlaka zorunlu olarak yapılmaktadır. Genel olarak istenmeyen gebelikler ciddi sosyal ve ekonomik sıkıntıları beraberinde getirebilir.

Mesela evlilik olmadan devam edecek bir gebelik özellikle kadının psikolojik sağlığını derinden etkiler. Evlilik tarihi çok yakın bile olsa gebelik süresinden dolayı akraba dedikodularına maruz kalmak da çok can sıkıcıdır. Kadınların kendileri ve ailelerine karşı sosyal sorumlulukları olduğundan ve evlilik öncesi yaşanan gebelikler hoş karşılanmayacağı içinde aileleriyle bulundukları durumu paylaşma olanakları genel olarak mümkün olmayabilir.

Bazen ekonomik nedenlerde gebeliklerin istenmemesine sebep olabilir. Özellikle yeni evlilerde ve yeni çocuk sahibi olmuş olan ailelerde bunu sık görmekteyiz. Malum günümüz koşullarında ekonomik olarak giderler çok artmıştır.

Günümüzde sadece para değil zamanımızda eskiye göre daha değerli olmuştur. Günümüzde artık para kazanmak için hem daha çok çalışıp daha fazla zamanımızı işimiz için harcıyoruz. Yeni doğacak bebek için hem para hem de zaman ihtiyacı olmakta ve bunu karşılamak da zor olabilmektedir. İşte bu yüzden plansız sürpriz gebelikleri istenmeyen gebelikler haline getirmektedir.

Kürtaj Günah mı