Kürtaj Nedir?
Kürtaj Nedir?
Kürtaj tıbbi literatürde kazıma ya da kaşık benzeri medikal aletlerle istenmeyen dokuyu boşaltma anlamına gelmektedir. Jinekolojide ise istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için kullanılır. Dilimize Fransızca curetage sözcüğünden geçen kürtaj, rahim tahliyesi olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde ise kazıma ve doku boşaltma işleminin adını vakumlu kürtaja almıştır.
Meydana gelebilecek komplikasyonlara karşı güvenilir bir ortam ve işinin ehli doktorlar tarafından yapılması gerekir.
Vakumlu kürtaj yapılması kolay, etkinliği yüksek, komplikasyon seviyesi düşük ve güvenli bir gebelik sonlandırma yöntemidir. İşlem sıklıkla anestezi altında yapılmaktadır. Hastanın talebine göre nadiren narkozsuz kürtaj da tercih edilebilir.
Kürtaj işlemi vakum oluşturan bir enjektör mekanizmasıyla yapılır. Anestezi verildikten sonra 10-15 dakika sürmektedir.
Kürtajdan sonra yarım saatlik bir dinlenme sonrasında hasta antibiyotik ve ağrı kesicisini alıp günlük hayatına geri dönebilir. Kürtaj sonrası kasık krampları ve lekelenme bir kaç gün sürebilir.
“Kürtaj ne zaman yapılır?” sorusu merak edilen bir soru olurken isteğe bağlı yapılan işlemlerde kürtaj yasal durum nedeniyle gebeliğin ilk 10 haftasında yapılabilir. 10 haftadan fazla gebeliklerde kürtaj gerçekleştirilmesi ülkemizde yasaktır. “Kürtaj nasıl yapılır?” tercih edilecek olan yönteme göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Kürtaj Haftası Nasıl Belirlenir?
Kürtaj haftası belirlemede en güvenli yöntem ultrason ölçümleridir. Doktor ultrason ile fetal yapının uzunluğu ve gebelik kesesinin boyutu gibi bilgileri kullanarak cihazdan gebelik haftasını hesaplar. Son adet tarihi kullanılarak yapılan bu değerlendirmeler yanıltıcı olacağı için en güvenli yöntem transvajinal ultrason ölçümleri ile yapılan hesaplamadır.
Kürtaja giderken ne yapılması gerekir?
Kürtaj, lokal veya genel anestezi yöntemi ile yapılmaktadır. Hasta konforu açısından sıklıkla sedasyon anestezi yöntemi kullanılır. İşlem öncesi 5 saat açlık önem taşır. Açlık ağızdan yeme ve içmenin kesilmesi , oruç şeklinde tanımlanır. Su alımı dahil ağızdan hiçbirşey alınmamalıdır. Hastanın anestezi alması durumunda aynı gün araç kullanımı uygun değildir. Yanında bir refakatçi olması uygundur.